Rakkauden semantiikasta

Rakkautta ensisilmäyksellä, ystävyydestä rakkauteen, vihasta rakkauteen... kaikki jo varmaan tuttuja käsityksiä lukijallekin, mutta onko myös sanan rakkaus merkitys yhtä selvä?

Mikä on se suuri ero rakkauden ja ystävyyden välillä? Rakkaudeksi kutsutaan niin kovin laajaa asioiden kirjoa. Vanhempien ja lasten välistä, hyvin toimivaa suhdetta kutsutaan rakkaudeksi, kuten myös seksuaalista halua, sitä suurta ensirakkautta 7. luokalla peruskoulussa tai kahden ihmisen välistä, huolehtivaa ja mielihyvää tuottavaa suhdetta sekä raamatullisesti lähimmäisenrakkautta ja kristityn suhdetta jumalaansa.

Sanalla rakkaus näyttää siis olevan varsin monia ja suuresti toisistaan eroavia merkityksiä, sillä tuskin kukaan väittäisi hyvää vanhempien ja lasten välistä suhdetta samaksi asiaksi kuin seksuaalista halua. Jatkossa käsittelenkin toisistaan erillään seksuaaliset ja muut merkitykset, en niinkään erilaisten arvostusten vuoksi, vaan koska niillä ei ole välttämättä suuresti tekemistä keskenään.

Seksihän ei nimittäin ole ehdottomasti liitoksissa a) pysyvään suhteeseen, minkä jotkut mieltävät rakkauden lopulliseksi päämääräksi, ja missä kuitenkin tapahtuu pettämistä, b) vanhempien ja lasten väliseen suhteeseen, ainakaan yleisen mielipiteen mielestä eikä c) todennäköisesti myöskään lähimmäisenrakkauteen tai kristityn suhtautumiseen jumalaansa. Nykyaikanahan seksuaalisuus usein yhdistetään rakkauteen, onpa joskus väitetty monien nykyään yhdistävän rakkauden ja seksin saumattomasi, samaksi asiaksi.

Kun seksuaaliset merkitykset karsitaan, mitä jää jäljelle? Mikä yhdistää kaikkea termin rakkaus alle jäänyttä sekamelskaa? Vaikuttaisi siltä, että sanan rakkaus merkitykset jakautuisivat seksuaalisuuteen ja ystävyyteen laajemmassa merkityksessään, johon voidaan sisällyttää myös kristityn suhde jumalaansa. Ystävyydellä tässä tarkoituksessa ei siis tarkoiteta sitä bestistä koulussa tai kaveria työssä, vaan jotain laajempaa, yleistä käsitettä. Tämä laajempi ystävyys-käsite kätkisi alleen kaikki rakkauden epäseksuaaliset merkitykset ja lisäksi perinteisen ystävyyden, joka olisikin vain rakkauden pikkuveli.

Nyt on siis todettu, mitä rakkauteen (vai pitäisikö sanoa ystävyyteen) kuuluu, mutta mitä se siis on? Mitä me tarkoitamme puhuessamme rakkaudesta. Mitä saippuaoopperan kaunotar (tietämättään) tarkoittaa sanoessaan: "Minä rakastan sinua, name!"

Se mitä me tarkoitamme puhuessamme rakkaudesta, edelleen pois lukien seksuaaliset merkitykset, näyttäisi olevan jotain seuraavan tapaista:"Haluan huolehtia sinusta, haluan olla seurassasi, huolehdithan sinäkin minusta?"

Tämä vaikuttaisi todelta kaikissa edellä mainituissa tilanteissa. Ainakin kaksi kolmesta näyttäisi olevan tosia joka tapauksessa. Have a nice, friendly and lovely day!