[an error occurred while processing this directive]

Tiedon harhatie

Pääkirjoitus

Tieto on muotia. Tai tarkemmin sanottuna tietoon liittyvät käsitteet: tietotekniikka, tietojenkäsittely ja tiedon valtatie ovat hokemia, joihin törmää mitä eriskummallisimmissa yhteyksissä. Itse tietoa tunnutaan kuitenkin halveksittavan, sen siirrosta ollaan paljon kiinnostuneempia kuin sen tuottamisesta, jakamisesta kouluissa ja omaksumisesta. Suomalaiset päättäjät suuntaavat kaiken tarmonsa talouskasvun turvaamiseen, koulutus sen sijaan jää tyystin vaille huomiota. Opetusministerin virka on kaukana arvostetuimmista, ja aina löydetään joitain muka tärkeämpiä asioita, joiden maksumiehiksi opiskelijat ja oppilaitokset joutuvat. Kuitenkin panostus koulutukseen on paras sijoitus tulevaisuutta varten: seuraavalla vuosituhannella tarvitaan ennenkaikkea hyvin koulutettuja, asiansa osaavia ihmisiä. Tutkimusprojekteille on hankala löytää rahoitusta - elleivät ne sivua tietotekniikkaa. Vähänkin syrjäisemmät kirjastot toimivat jatkuvan lakkauttamisuhan alla. Näiden asianhaarojen valossa on vaikea ymmärtää puheita, joiden mukaan Suomi olisi tietoyhteiskunnan edelläkävijä. Päinvastoin, muutaman vuosikymmenen päästä maamme saattaa hyvinkin olla kehityksessä joukon hännillä, jollei epäkohtiin kiinnitetä ripeästi huomiota.

Yhteiskunnan asennoituminen tietoon näkyy myös tiedotusvälineissä. Valitettavan usein tiedonvälitystä tehdään tiedonvälityksen vuoksi: sisältö jää puuttumaan. Viestimet pursuavat pikauutispuuroa ja kevyttä viihdettä. Sen sijaan tieteisiin, taiteisiin ja yhteiskunnallisiin ilmiöihin syvällisesti paneutuvia tv- ja radio-ohjelmia sekä lehtiä saa hakemalla hakea, usein tuloksetta. Tätä syntynyttä tietotyhjiötä osaltaan täyttämään perustettiin Seepia. Lehtemme tarjoaa lukijoilleen pintakuohuja syvemmältä aihettaan luotaavia artikkeleita, joiden laadun takaavat lahjakkaat, innokkaat ja asiaansa vihkiytyneet toimittajat. Useat artikkelit käsittelevät luonnontieteitä ja matematiikkaa, ilmestyyhän Seepia LUMA-koulussa. Kuitenkin lehdessämme kirjoitetaan myös humanistisista tieteistä ja taiteista: mielestämme ei ole mitään syytä syrjiä tiettyjä aiheita toisten kustannuksella, sillä laaja-alaisen yleissivistyksen rakentamisen pitäisi olla itse kunkin päämäärä.

Sivistynyt ihminen on utelias. Häntä polttaa halu saada tietää kaikista asioista maan ja taivaan välillä - ja niiden ulkopuolella. Tähän on mahdollisuus jokaisella, jolla on Seepia hyppysissään. Arvon lukijat, tarttukaa ihmeessä tilaisuuteen ja ottakaa selville, mikä seepia on.

Teemu Varis